Voer de bij bij

Nederland Natuur & landbouw

Over dit project

Voer de bij bij 2021 was een groot succes! Volgend jaar zijn The Pollinators terug met Voer de bij bij 2022!

Team

Tessa Voncken

Contactpersoon

Wie doen er mee?

1846 nudgers

Voer de bij bij 2021 was een groot succes!

Volgend jaar zijn The Pollinators terug met Voer de bij bij 2022

1500 voedselbanken hebben zich aangemeld!

Meer dan 1500 voedselbanken hebben zich aangemeld! Heb jij je aangemeld als Voedselbank voor Bijen? Dan ontvang gratis je 20 zakjes biologisch bloemzaad om uit te delen. Dat gaan we dan met z'n allen zaaien op Nationale Zaaidag op 22 april!

Ik wil graag gratis een zakje bloemzaad 

Iedereen kan via deze pagina gratis een zakje bloemzaad ophalen bij een voedselbank bij jou in de buurt. Zoek op de kaart hierboven door je woonplaats of postcode in te vullen. Neem vervolgens contact op met de voedselbank door een mailtje te sturen. Op deze manier kun je een afspraak maken om na 6 april een zakje met bloemzaad (corona-proof uiteraard) op te halen. Zaai je mee op 22 april?

Wat is een Voedselbank voor Bijen?

Sinds 2017 doen The Pollinators mee aan de Nationale Zaaidag. Op deze dag - 22 april - roepen de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden heel Nederland op om te zaaien voor de bij. In 2018, het tweede jaar dat The Pollinators meededen met de Nationale Zaaidag, zetten ze voor het eerst 'voedselbanken voor bijen' op. Ruim 150 personen en winkels meldden zich aan als distributiepunt voor biologisch bloemzaad, de zaden werden vervolgens gratis uitgedeeld. De edities in 2019 en 2020 waren een enorm succes. Wegens de overweldigende animo is het doel om in 2021 jaar maar liefst 1500 particulieren door het hele land te voorzien van een uitdeelpakket. 

Zaaien voor de bij: hard nodig!

Waarom doen we dit allemaal? Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen!

Een van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk - ook voor levensbelangrijke insecten.

22 april is Nationale Zaaidag voor de bij

Benieuwd wanneer je moet zaaien? Doe het op 22 april! Deze dag is niet alleen de internationale Dag van de Aarde, maar ook Nationale Zaaidag! Deze dag werd in het leven geroepen werd door de Bijenstichting en stichting Bijenvrienden. De afgelopen jaren gingen al tienduizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een boel kleurrijke én voedselrijke bloemen op en daarnaast creëert het een buzzz, waardoor steeds meer mensen weten hoe belangrijk het is dat we dat we beter met onze bestuivende vrienden om moeten gaan.

Meedoen als bedrijf? Bekijk op de campagnewebsite hoe je officieel partner wordt.

Meer zaad nodig? Kijk in de webshop!

Heb je meer zaden nodig om te zaaien of uit te delen? In onze webshop verkopen we pakketjes van 10, 20 en 50 zaadzakjes. Met de opbrengst zetten wij ons het hele jaar in voor onze bestuivende vrienden, én we doneren 10% van iedere verkoop aan de Bijenstichting.

Naar de webshop

Doneer voor de bij

Help mee met een bijdrage! The Pollinators gebruiken jouw donatie om biologisch zaad door heel Nederland te verspreiden. Dat levert een hoop kleurrijke bloemen op, vol voeding voor bijen en andere bestuivers. Alvast bedankt!

Doneer een bedrag

Wie zijn The Pollinators?

The Pollinators is een groeiende community van burgers en bedrijven die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van 'founding partner' de Bijenkorf hebben ze inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en hebben ze succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten hun ambassadeurs (o.a Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Eva van de Wijdeven) zich actief in.

Anneke Veerman 29 maart 2021

Ik had mij aangemeld als voedselbank maar zie mijn adres niet in bet kaartje verschijnen?
Krijg ik dan nog wel de 20 zakjes zaad om uit te delen?

Diny Schotanus 30 maart 2021

Dat geldt ook voor het initiatief om 17 april in Vlindertuin Hengstdal met buurtgenoten te gaan zaaien: ik heb niets meer gehoord na aanmelding?

Claire Vereecken 3 april 2021

Ik weet ook niet zeker of ik nu die zakjes ga krijgen (niks meer gehoord), maar krijg al wel mails van mensen die ze willen komen ophalen!

Riëtte Janssen 14 april 2021

Wil graag als voedselbank meedoen. Ben 70 jaar heb rondom een pluktuin en vind het heerlijk om dit zaad uit te delen. Mijn adres is bekend. Valkenburg aan de Geul heeft nog geen voedselbank.
Veel succes hartegroet Riëtte