Het gaat slecht met de egel... Ook jij kunt meehelpen om dit bijzondere dier te behouden. Ze scharrelen graag rond in jouw natuurlijke tuin, maar dan moeten ze er wel binnen kunnen komen.
Blog & Nieuws
Benieuwd naar het laatste nieuws, de trends en verhalen van nudgers? Lees hier meer
Vegetarisch eten is allang niet meer iets sufs en het minderen met vlees is een hot item. En dat is niet gek al je bedenkt dat maar liefst 40% van de klimaatbelasting door voedsel afkomstig is van vlees. De winkels liggen vol met vleesvervangers, in restaurants kun je uit meerdere vegetarische gerechten kiezen en in het café bij jou in de buurt experimenteren ze met vegetarische bitterballen. Maar wat is de impact op het milieu eigenlijk als jij vegetarisch eet?
Ook een ecologisch duurzame landbouw produceert voldoende voedsel om heel Europa te voeden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Europese denktank IDDRI. Althans, wanneer we ons dieet aanpassen en minder vlees eten.
Op 22 april is het Nationale Zaaidag. The Pollinators smeden speciaal voor deze dag een coalitie van tientallen bedrijven, organisaties en instellingen. Al deze partijen vormen samen een distributienetwerk voor biologisch zaad waaruit bloemen groeien die zorgen voor broodnodige voeding voor bijen.
Jack Zuidema verzamelt planten die anders de prullenbak in zouden belanden en geeft deze een nieuw leven. Dit doet hij door de planten te voeden met compost uit zijn eigen wormenhotel. De planten krijgen zelfs water van zelf opgevangen regenwater. En de opgebloeide planten krijgen een prachtig plekje in een tweedehands plantenbak. Op het Nudge kantoor mogen wij genieten van een aantal exemplaren!
Je had het misschien niet verwacht, maar de herfst is bij uitstek dé tijd om bomen te planten. Het planten van bomen heeft ontzettend veel voordelen voor jou én de wereld om je heen. Lees snel verder en kom erachter welke boom jij gaat planten deze herfst!
De financiële sector en biodiversiteit lijken misschien twee uitersten, maar banken hebben met hun investeringsbeleid veel invloed op het landschap. Hoe zorg je als bank dat financieel verantwoorde investeringen óók verantwoord zijn voor een gezonde natuur? The Pollinators spraken Bankboswachter Irene de Jong, adviseur biodiversiteit bij ASN Bank.
Heb je een huis-met-tuin, een volkstuin, een buurttuin of ander landje waar je tuiniert, dan is koud of warm composteren het proberen waard. Compost is het sluitstuk van de kringloop van organische stof en voedingsstoffen in je huishouden. Het bodemleven en je planten zullen er blij mee zijn en de bodemstructuur zal verbeteren. En het is interessant want je kunt het op verschillende manieren doen en wat bijsturen en beïnvloeden zodat de uiteindelijke compost de allerbeste voor jouw tuindoel is. In deze blog geeft compostmeester Caroline de Vlaam een introductie op koud en warm composteren in compostbak of vat.
Leo Quist, de bevlogen oprichter van Stichting Sociale Moestuin Papendrecht, zet zich vol toewijding in om het dorp groener en socialer te maken. Vandaag horen we wat zijn drijfveren zijn, hoe hij mens en natuur met elkaar verbindt en wat de deelnemers hier nou eigenlijk zelf van vinden!
Groasis ontwikkelde de Growboxx® plant cocoon. Een slimme emmer waarmee bomen, in combinatie met groenten en struiken, het cruciale eerste levensjaar kunnen doorstaan. Zo kunnen boeren in geërodeerde en arme gebieden op een goedkope en waterbesparende manier voedsel produceren.
Kruidenplantjes, we zijn er dol op! Je kunt ze kopen en op het aanrecht laten staan, planten in de tuin of zelfs gaan zaaien. Een ding weten we inmiddels zeker: ze zijn wel kwetsbaar. Dus hoe houd je nu je kruidenplantjes mooi en heb je er zo lang mogelijk plezier van? We zetten de beste tips voor je op een rijtje!
Heb je met gulle hand bijvriendelijk gezaaid, komt het groen uitbundig op, maar wordt het vervolgens opgevreten door een legioen naaktslakken? Met aaltjes (ook wel nematoden genoemd) bestrijd je een slakkenplaag op een gifvrije manier. Je kunt ze kopen of zelf kweken en na het lezen van deze blog kun je meteen aan de slag!
De blaarkop, een eeuwenoud Nederlands runderras, is ongeveer even zeldzaam als de Chinese panda. Toch is er veel minder aandacht voor. Met hun bijnaam 'PolderPanda' zijn de blaarkoppen het gezicht van een actie om oude landbouwrassen te behouden.
Visolie wordt vaak gebruikt als aanvulling op het dieet. Maar is helaas niet altijd even duurzaam. Arctic Blue laat echter zien dat het ook anders kan. Inspirerend! Onderaan vind je bovendien een fijne kortingscode.
The Pollinators grepen de landelijke zaaidag -tevens dag van de aarde- aan als moment voor hun officiële kick-off. Met een zaaikaravaan van ambassadeurs trokken ze door de randstad om een hoop bloemen te zaaien. In dit verslag lees en zie je hoe dat er aan toe ging.
Op zaterdag 22 april is het zo ver: tijd voor de landelijke zaaidag. Op deze dag gaan overal in het land mensen aan de slag met zaden en biodiversiteit om te zorgen dat bestuivers voldoende voeding hebben. Een uitgelezen kans voor The Pollinators om eens een aantal initiatieven goed in het zonnetje te zetten!
Jouw eigen huis bouwen op een boerenerf omringd door de frisse geur van de natuur. Dat kan dankzij het knoopervenproject: hernieuwd gebruik en eigenaarschap van vrijkomende boerenerven op het platteland.
Ellen Boontje, Rail Systems Engineer Faunavoorzieningen bij ProRail en woonachtig in Amsterdam: Ik ben sinds een jaar of twee enthousiast Bokashi maker. Nee, Bokashi is niet een overheerlijk Japans gerecht, maar plantaardige mest. In tegenstelling tot compost is Bokashi een fermentatieproces.
Bestuivers en planten hebben elkaar nodig. Om te zorgen dat bijen, vlinders en andere bestuivende insecten hun werk kunnen doen is het belangrijk dat er genoeg nectar en stuifmeel voor ze is. Oftwel: er moeten planten zijn met goede dracht.
Je eigen tuin in zeventien stappen bouwen. Met The Growroom is dat mogelijk. Dankzij het ontwerp van deze innovatieve tuin kunnen bewoners hun stad écht gaan vergroenen.
In het bos zorgt de natuur helemaal zelf voor het rondmaken van de voedselkringloop. In de landbouw en onze tuinen wordt de bodem intensief bewerkt, waardoor we deze een handje moeten helpen om haar werk te doen. Met compost stoppen we gezonde voedingsstoffen terug in de bodem!
Steeds meer wetenschappers en medici maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van plastic. Ze vinden dat er dringend meer onderzoek naar gedaan moet worden.
Met Bee Miles geef jij je lief hét geschenk voor een duurzame relatie: bloemen. Omdat ze niet geplukt worden draag je bij aan een rooskleurige toekomst voor ecosystemen met hoge biodiversiteit, en initiatiefnemer de Bee Foundation onderhoudt je cadeau. Goed voor de liefde, de bloemetjes én de bijtjes!
Toeristen drinken vaak water uit plastic flesjes omdat ze niet weten hoe lekker en veilig kraanwater in Nederland is. Om deze groep hiervan bewust te maken bedacht drinkwaterbedrijf PWN het project Tap is Top. Nudge zag een kans om het effect van de campagne te versterken, en legde een handig contact: PWN ontving een groep medewerkers van Booking.com.
Welk out-of-the-box plan kan de productieketen van Danone Nutricia verder verduurzamen? Die vraag werd beantwoord tijdens de spannende finale van de Born to be Green competitie op donderdagavond 13 oktober in het Nutricia Research Center in Utrecht.
Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Van kleine insecten tot de majestueuze jaguar en zelfs dieren en planten die we nog niet eens kennen! Als het aan Stichting Work with Nature ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door hen beschermde regenwoud in Costa Rica.
Koeien poepen een heleboel. Zoveel zelfs, dat we te maken hebben met een mestoverschot. Dit is schadelijk voor de bodem, water en luchtkwaliteit. Ontwerpster Jalila Essaïda vond een slimme manier om met dit mestoverschot om te gaan: ze maakt er nieuwe materialen van.
Gezonde melkpoeder komt voort uit een gezonde keten. Nutricia Cuijk, en Danone op grotere schaal, werken continu aan het verbeteren van de kwaliteit, veiligheid en milieuvriendelijkheid van hun processen en producten. Daarbij kijken ze ook over hun eigen productiegrenzen heen. Zo richt Danone zich ook op projecten en ideeën die bijdragen aan een gezonde keten. Zoals de groene fabriek!
Op blote voeten slenteren over het Nederlandse strand, lopen door het water, dan weer verder
wandelen en nérgens plastic of ander afval tegenkomen. Zou zo mooi zijn! Helaas is de realiteit
anders. Op onze stranden liggen gemiddeld 375 afvalitems per 100 meter blijkt uit onderzoek
dat Stichting De Noordzee sinds 2002 uitvoert.
Met aquaponics kweek je je eigen verse groente én je eigen vis. De combinatie zorgt voor een slimme kringloop waarin planten gevoed worden met de mest van de vissen én tegelijk het water voor de vissen zuiveren.