Is je mode duurzaam? Check de keurmerken!

Hoe weet je nu of die spijkerbroek of dat leuke jurkje verantwoord geproduceerd zijn? Een handige check: een duurzaam keurmerk op het kledinglabel. We geven je even een overzicht.


  • Door

    Team Nudge

    1 april 2014

Er zijn namelijk allerlei verschillende keurmerken en certificaten in omloop. Elk keurmerk richt zich op een specifiek aspect, bijvoorbeeld de hoeveelheid biologische katoen in een kledingstuk, of juist op de arbeidsomstandigheden bij de productie. Zo staat Max Havelaar voor eerlijke beloning van arbeiders in kledingindustrie, terwijl GOTs (Global Organisc Textile Standard) en het Europeees Ecolabel hoge milieu-eisen stellen. Demeter kijkt naar milieu én dierenwelzijn.

Hulp bij het kiezen

Zie je door de bomen het bos niet meer? Milieucentraal geeft op hun site een handig overzicht van de verschillende kledingkeurmerken. Ze hebben ook een app met alle keurmerken. Handig voor tijdens het winkelen!

Verschillende organisaties proberen de hele keten in de beoordeling mee te nemen, zoals Made-By of People 4 Earth. Een kledingmerk dat zich aansluit bij zo'n organisatie, moet in de hele keten zorgen voor verbetering. De webshop watMooi.nl geeft bij elk product één of meer icoontjes die aangeven op welke aspecten van duurzame mode is gelet. Wil je het helemaal goed doen, zoek dan naar items die twee of meer duurzaamheidskeurmerken hebben, zoals RE-5 en PeopleTree. De kans op greenwashing is namelijk miniem als er verschillende third party endorsements zijn.

Biologische katoen

Certificaten garanderen dat een kledingstuk voldoet aan nauwkeurig omschreven normen - alleen gaat het dan vaak om een onderdeel in het hele productieproces. Grote bedrijven als C&A en H&M zijn bijvoorbeeld lid van Textile Exchange. Deze organisatie werkt met twee certificeringen: OE 100 en OE Blended. OE 100 betekent dat minimaal 95% van de stof uit gecertificeerde biologische katoen bestaat. OE Blended geeft aan dat er meer dan 5% gecertificeerde katoen in zit. Koop je een t-shirt van biologische katoen, dan is het vrij waarschijnlijk dat het niet om 100% biologische katoen gaat. Dat zou ook het vreemde feit verklaren dat er veel meer biologische katoen wordt verkocht dan er wordt geproduceerd.

Fair Trade

Dan is er nog het Fair Trade keurmerk. Door producenten een eerlijke, gegarandeerde prijs te betalen kunnen die voldoen aan een aantal milieueisen en tegelijkertijd op eigen kracht maatschappelijke vooruitgang kunnen boeken. De milieueisen van Max Havelaar, dat in Nederland het fair trade keurmerk beheert, zijn beperkter dan bij biologische teelt. Boeren kunnen de fair trade premie wel gebruiken om de overgang te maken naar biologische katoenteelt. En er is een verbod op een aantal milieubelastende chemische substanties en op het gebruik van genetisch gemodificeerde zaden. Fair trade certificering is in de kledingbranche nog een niche. Dat heeft deels te maken met de hogere prijs die modemerken voor Max Havelaar gecertificeerd katoen betalen. Een ander struikelblok is het feit dat modemerken collecties van steeds wisselende materialen maken. Dat maakt het lastiger om te zorgen voor structurele aandacht voor eerlijke katoen.

Nadeel: hoge kosten

Een bedrijf mag een keurmerk of logo alleen gebruiken na certificering. Ook die heb je in soorten en maten. Een eenmalige controle geeft natuurlijk minder ruimte dan regelmatige inspecties van de fabrieken of boerderijen door onafhankelijke controleurs. In het overzicht van Milieucentraal worden die verschillen aangegeven. Een nadeel van het systeem van certificering zijn de vaak hoge kosten. Veel kleinere bedrijven kunnen die niet opbrengen - en kunnen zo niet bewijzen dat ze op een verantwoorde manier produceren en zaken doen.

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0