De openbare boekenkast van Loek en Clazien

Kijk! In Langeraar hangt sinds deze week de openbare boekenkast van nudgers Loek en Clazien! Geïnspireerd door de Openbare Boekenkast-nudge maakten ze hun eigen 'gratis bieb'.


  • Door

    Team Nudge

    22 augustus 2013

"Enthousiast aan de slag, kastje getimmerd en geschilderd en een aantal van onze uitgelezen boeken erin geplaatst. Dat laatste kostte trouwens wel enige moeite. Je moet wel even aan het idee wennen, dat je je boeken misschien nooit meer ziet, als deze worden geleend of geruild. Anderzijds, eenmaal gelezen boeken staan meestal thuis jarenlang te verstoffen in de kast. Hoe zelden lees je een boek nog een keer? Maar vooral vinden we het idee zo sympathiek, dat het de moeite waard is om te experimenteren.

De reacties, na de uitleg, zijn gemiddeld enthousiast. Maar mensen durven blijkbaar niet uit zichzelf in de kast te kijken. Na een week zijn er nog geen boeken geleend of geruild, maar we wachten nog rustig af. Als er eenmaal één schaap over de dam is....

En als het niet lukt, deponeren wij het idee bij de voorzitter van onze dorpsraad, die zich als doel heeft gesteld de leefbaarheid in ons dorp Langeraar te verhogen. De kans is best groot, dat mensen minder schroom hebben, boeken te lenen of ruilen uit een bilbliotheek op een openbare plaats in het dorp." 

Schreeuw het van de daken!


Reacties 9

Supernudger 23 augustus 2013

Worden er geen auteursrechten geschaad? Van boeken die via een normale bibliotheek worden uitgeleend krijgen de auteurs bepaalde auteursrechten betaald. Één boek kopen en dat de hele goegemeente laten lezen schaadt de verkoop en de gerechtvaardigde opbrengst van de auteur.

Hansje Huson 23 augustus 2013

Goede vraag, Bram. Maar dat vraag je je toch ook niet echt af als je een boek aan een vriend uitleest? Of als je een boek naar de kringloopwinkel brengt of het achterlaat in de lobby van een hotel? Het gaat hier om kleinschalige initiatieven waarbij het idee is dat je net even buiten je eigen kringetje stapt en op die manier bijvoorbeeld kennismaakt met ook net weer andere boeken. Het gaat om een andere vorm van uitlenen of weggeven, zonder enige commerciele bijbedoeling. En als je het boek gewoon 25 jaar ongelezen in jouw eigen kast laat staan, dan krijgt de auteur ook maar 1x zijn royalties..

Supernudger 23 augustus 2013

Nee, als je een boek uitleent aan een vriend vraag je jezelf dat niet af. Je wilt het boek dan ook terug hebben. Wil die vriend het houden moet hij het maar kopen en krijgt de schrijver daar zijn royalty van. Afgezien van weggeven. Dat uitlenen, of weggeven, aan een vriend is kleinschalig. De openbare boekenkast is dat (bij succes) niet meer. Dat wordt een echte bibliotheek. Het nijgt naar het op internet zetten van een muziek-cd die dan door iedereen gedownload kan worden.
Als het boek niet uitgeleend wordt maar 25 jaar ongebruikt in de kast blijft staan krijgt de auteur royalty's van al diegenen die het niet uit de openbare boekenkast konden trekken maar het moesten kopen of lenen uit een openbare bibliotheek.
Overigens ben ik wel benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Anne Lutje Schipholt 25 augustus 2013

* Via Nudge wordt er een overzicht gemaakt vd LFL boekenkastjes (https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ap1ERSVqBwnIdDV2a2hKa3dvX0V1SjVkR1dyLVVsZ1E#gid=0)
* Het project stimuleert lezen juist. Mensen gaan nieuwsgierig kijken wat erin staat. Proberen iets volstrekt onbekends. Ontdekken dat lezen echt heel leuk is. En als mensen eenmaal boeken leuk-interessant vinden, zijn ze verslaafd, gaan naar biblio's en winkels. Voor de rest van hun leven. je bouwt dus je klantenkring extra op. Als schrijver-uitgever-winkelier.
* Er is een groep mensen die geen geld hebben om boeken te kopen en voor wie een biblio een brug te ver is. Boeken kiezen-selecteren moet je leren. Mensen uit andere culturen kennen dit van huis uit soms niet.
* Ik stop in een aantal LFL boekenkastje Kinderzwerfboeken (www.kinderzwerfboek.nl). Nog zo'n gratis boeken-deel-project. Dat heel veel kinderen heel blij & boeken-actief maakt.

Supernudger 25 augustus 2013

Zodra een boek van jou is, staat het je vrij het weg te geven als je dat wilt - er wordt al genoeg geld verdiend in deze wereld, hoog tijd voor meer van dit soort ruil-initiatieven!

Supernudger 30 augustus 2013

Naast deze initiatieven is er ook een wereldwijd initiatief dat bookcrossing.com:heet
Wat is BookCrossing?
Het is de Wereldwijde Bibliotheek.. Het is een slimme social networking site. Het is een feest van literatuur en een plaats waar boeken nieuw leven krijgen. BookCrossing betekent: een boek een unieke identiteit geven, zodat het, als het boek wordt doorgegeven van lezer naar lezer, kan worden gevolgd en zo zijn lezers met elkaar verbindt. Er zijn momenteel 2.083.859 BookCrossers en 9.890.430 boeken die reizen door 132 landen. BookCrossing verandert de wereld en verandert levens, boek voor boek.
Check it out zou ik zeggen!

Anne Lutje Schipholt 30 augustus 2013

Als je zo'n bookcrossing fan bent, dat toch zeker ook van de NL kindervariant Kinderzwerfboek!
Deze augustus, 3 jr en 3 mnd, nadat Prinses Laurentien het startschot gaf, hebben we al 33.333 kinderzwerfboeken door NL ah reizen. Geregistreerd op de site www.kinderzwerfboek.nl En heel veel meer die alleen maar de bekende sticker op hun jas hebben, zonder een eigen unieke zwerfcode binnenin. Kinderen genieten van samen delen & volgen waar hun boek nu weer is...

mary kuiper 31 augustus 2013

Tip,
Om je boek toch terug te kunnen krijgen kan je in het boek een ansichtkaart (andere leuke kaart) doen met de titel van het boek en een verdeling uitgeleend aan, adres, datum. Degene die leent kan zijn/haar naam, adres en datum invullen en de kaart achter laten in de kast.
Ook een lener vergeet weleens een boek terug te geven wat hij/zij lastig vindt.
Zo is contact altijd mogelijk.
Succes hiermee.

Anne Lutje Schipholt 27 oktober 2013

Nieuw bericht vh LFL boekenkastje in Eindhoven, heden:
Hier gaat het erg goed met de bibliotheek. Krijg veel boeken van buurtbewoners. Onbedoeld werkt het project ook aan de cohesie in de buurt. Erg veel mensen spreken me aan. Een journaliste interviewt maandelijks een van de gebruikers en dat interview verschijnt dan in de Uitkrant van Eindhoven. En iedere publicatie brengt weer nieuwe ondersteuning in de vorm van boeken teweeg.