Mooi initiatief: Kinderzwerfboeken

Anne en Joke reageerden op onze nudge over de openbare boekenkast. Zij doen allebei mee aan het Kinderzwerfboek Project, een speciale variant op het internationale Bookcrossing Project.


  • Door

    Team Nudge

    27 juni 2013

Kinderboeken en boeken die voor kinderen leuk en/of boeiend kunnen zijn krijgen een zwerf-sticker op hun kaft, een eigen unieke zwerf-code binnenin, en zijn verbonden met de zwerf-site. Het Kinderzwerfboek Project is een project van het Nationaal Fonds Kinderhulp. In 2010 gaf Prinses Laurentien het startschot en inmiddels zwerven er al bijna 30.000 kinderboeken door Nederland. Tijdens de Kinderboekenweek is er op veel scholen aandacht besteed aan het project.

Bibliotheek een drempel te hoog

"Zelf ben ik Haags ambassadeur van het project", schrijft Anne. "Ik organiseer soms grote Kinderzwerfboekenmarkten om even een lekkere hoeveelheid kinderboeken in een bepaald gebied te pompen. Je moet eerst boeken hebben voor ze gaan rondreizen. Het project wordt heel enthousiast ontvangen. We gaan ermee naar achterstandswijken. Daar wonen zoveel culturen, spreekt bijna geen kind thuis Nederlands en zijn ouders soms nog analfabeet. De bibliotheek is dan vaak een drempel te hoog. De ouders kennen zelf geen (kinder-)leesboeken en begrijpen vaak het belang noch het plezier ervan. Tot ik begin te vertellen. Zo hebben we ook een boekenkast bij een van de Voedselbanken staan."

Zwerfcode op internet

"Ook bij ons Haags Kindercultureel centrum zijn ouders en kinderen enthousiast. Ik krijg de eerste terugmeldingen van verbeterde taalvaardigheid en van LOL in lezen! In het centrum maken ze ook veel gebruik van de speciale website. Als je de zwerfcode van je gevonden boek intypt, kun je op je eigen pagina de zwerftocht van de boeken volgen."

Achterlaten op leuke plekken

Zomers is het heel simpel om zwerfboeken achter te laten op leuke plekken - in de speeltuinhoek in een park, in een fietstas, op een bankje. Ook de sportclub, de bakker en de wachtkamer van de huisarts gaan goed. Het voordeel van de openbare boekenkastjes is dat de boeken daar zomer en winter veilig staan! Daarom zorg ik ook elke drie weken voor een vers stapeltje van 9-10 zwerfboeken in de Haagse openbare boekenkast van Lieke Ploeger. Vaak is dan de hele vorige portie op en eigenlijk tref ik altijd ook wel een enkel ander 'gewoon' kinderboek aan."

Bericht in een boek

"In het openbare boekenkastje vond ik een keer een kinderboek met een verhaaltje erin. Een 12-jarig meiske had haar eigen boek in het kastje gezet en vroeg aan degene die het boek meenam om haar te mailen en te vertellen wat ze van het boek vonden. Ik heb daarop gereageerd en sindsdien hebben we gezellig mailcontact. Zij en haar vriendinnen maken vol plezier gebruik van het kastje."

Ook in andere boekenkasten

Ook in een openbaar boekenkastje in Eindhoven zet Anne regelmatig Kinderzwerfboeken neer, net als in Barendrecht bij een Logopediecentrum. Joke zorgt voor de kinderboekenbevoorrading in de Amersfoortse Boekenkast. "Ook heb ik laatst de kast een beetje opgeruimd. Binnenkort wil ik hem schoonmaken, hij was wel een beetje vies! Misschien een Kinderzwerfboeken sticker op een van de deuren plakken? Kinderen van Amersfoort: ga zo af en toe eens neuzen in de Amersfoortse Boekenkast!"

Schreeuw het van de daken!


Reacties 2

rinus dussel 27 juni 2013

Wat een goed plan, ik ga boeken achter laten op het CS in Amsterdam

Anne Lutje Schipholt 28 juni 2013

Rinus, Renate Dorrestein & Maarten de Boer hebben een eigen Little Free Library boekenkastje in Amsterdam opgehangen: Galerie Weesperzijde, Weesperzijde 94, 1091 EK Amsterdam. Op de onderste plank liggen kinderboeken en nu Kinderzwerfboeken (www.kinderzwerfboek.nl). Renate & Maarten bestickeren elk 'nog gewoon' kinderboek dat zijn of haar weg naar hun boekenkastje vindt.
Als je in de buurt bent...