Verticale uien op je vensterbank

Altijd verse lenteuitjes bij de hand! Een super-efficiënte manier om heel veel uien te kweken, simpel op je vensterbank. Benodigd: een berg plantuitjes en een lege plastic waterfles.


  • Door

    Team Nudge

    16 mei 2013

Je neemt een PET-fles en je snijdt of smelt er rondom een heleboel gaten in. Pas op dat je de gaten niet zo groot maakt dat de hele ui erdoor kan.

Op Facebook een slimme tip van nudger Dick: "De gaten maak je als volgt: vul de fles met water en leg hem in de vriezer. Als het water bevroren is, zaag je met een gatenzaag op je boormachine de benodigde gaten zonder dat de fles indeukt of kapot gaat. Simpel!"

Bij een fles met een smalle opening snij je ook een stuk van de hals weg om de fles te kunnen vullen. Je vult de fles met lagen potgrond en uien. Bij elk gat leg je een ui - zorg dat het puntje uit de potgrond steekt.

Zet de fles op de vensterbank, houd de grond vochtig en in no time lopen de uien uit. Je kunt het groen snijden, maar volgens mij kun je op deze manier ook uit kleine plantuitjes hele uien opkweken. Dan moet je alleen wel zorgen dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Wil je het eerst nog eens goed bestuderen voor je aan de slag gaat? Hier vind je de stap-voor-stap handleiding - in het engels, maar met heel veel plaatjes. 

Schreeuw het van de daken!


Gerelateerd project


Reacties 1

Ellen Meijer 16 mei 2013

Lenteui die je gekocht hebt in de winkel kan je ook prima weer laten aangroeien, gewoon het onderste stuk in een glas water zetten en na een paar dagen komen er wortels aan en schiet er nieuwe lenteui omhoog. Werkt heel goed, ik heb al een hele tijd geen nieuwe hoeven kopen!

Hier heb ik het vandaan: http://www.17apart.com/2012/02/how-to-grow-green-onions-indefinitely.html