Prijsuitreiking Holy Warming #nudgelive

Eind van de middag steeg de spanning in de basiliek - wie van de vijf uitgenodigde deelnemers had het beste idee ingediend voor een duurzame verwarming van de St Bavo?


  • Door

    Team Nudge

    24 juni 2011

Na een inleiding door predikant Abeltje Hoogenkamp maakte maakte juryvoorzitter Ruud Lubbers, die zelf helaas niet aanwezig kon zijn, in een videoboodschap de winnaar bekend. De Roosendaalse architect Geert van der Aa kreeg door Jan van Betten een cheque van 5.000 euro uitgereikt voor zijn plan 'Church on a Cloud'. Door in de kelders van de St Bavo een datacenter te huisvesten, worden twee vliegen in één klap geslagen. De computers worden gekoeld met de altijd koele lucht in de kerk en met de warmte die zij produceren, wordt de kerk op een aangename temperatuur gebracht. 'Hosti Hosting!' twitterde @Ynzo direct.

"Ook een idee: mensen prijzen laten winnen," reageerde de winnaar op het podium, "daar krijg je het ook warm van!" 

Eervolle vermeldingen waren er voor drie andere inzendingen. In 'Een warm hart' wordt een kleine ruimte afgescheiden in de kerk - een soort paviljoen, dat is afgestemd op het aantal kerkgangers. De inzending 'Nooit meer van een koude kerk thuiskomen' voorzag in meerdere deeloplossingen, waaronder het genereren van warmte via energiezuinig asfalt op de parkeerplaats.

Ook '3 tot eenheid' koos voor een combinatie van goed gedoseerde maatregelen: een warmtepomp, elektrische vloerverwarming tijdens kerkdiensten en warmtestralers bij de gebruikte bankenvakken.

 

Een speciale eervolle vermelding was er voor Carlijn Kolb (10 jaar) uit Haarlem, die protesteerde tegen de minimum leeftijd voor deelname van 18 jaar en toch haar ontwerp instuurde. 

Met veel dank aan fotograaf Erik Rijper!

Schreeuw het van de daken!


Reacties 0